Zanimljivosti

ADA BOJANA

Naturistički raj Evrope

Ada Bojan je naturistički kompleks smješten je na krajnjem jugu Crne Gore , na ušću rijeke Bojane u Jadransko more. Ada je najpoznatiji turistički dragulj Crne Gore.

Nudističko naselje na Adi sa specificnim ambijentom, vješto je sakriveno od radoznalih pogleda sa dvije strane opkoljeno predivnom rijekom Bojanom a sa treće najčistijom morskom vodom. Mnogi kažu, da je najbolja preporuka za turiste koji žele doći na Adu savjet: „Ako nekada zaželite ljetovanje iz snova u kostimima Adama i Eve, Ada Bojana je definitivno pravi izbor“.

Plaža i morsko dno su prekriveni sitnim pijeskom. Na samoj plaži poređani su suncobrani ispleteni od trske i pruća. Ada je najljepša u suton – kad pri zalasku sunca nastaje nevjerovatna igra boja koja more, pijesak i nebo stapa u jedinstvenu sliku.

VELIKA PLAŽA

Turistički biser Crne Gore

Gotovo da nema turiste koji je ljetnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku ulcinjsku plažu. Ta divna plaža od centra Ulcinja udaljena je svega 5 kilometara. Velika plaža dugačka je 12 km, a široka 60 metara. Površina plaže je 600 hiljada m². Kapacitet plaže je 150.000 kupaca. Velika plaža u Ulcinju izuzetno je omiljena među turistima i zbog veoma sitnog pijeska, čije zrnce ima prečnik od 0,1 do 0,5 mm, i nalikuje brašnu. Taj pijesak ima i veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se ležanje na njemu preporučuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, išijasom, kičmom te za liječenje neplodnosti. Ispod rta Djerana, na samom početku Velike plaže nalazi se i marina, poznatija kao „Porta Milena“ pravi dragulj za oči, duboko uvucena u kopno sa bezbroj drvenih kolibica na vodi koji mjestani nazivaju „kalimere“.

Stari grad Ulcinj

Najjužnija kapija Crne Gore

Ulcinjski Stari grad nalik je mnogim drugim srednjevjekovnim gradovima na Crnogorskom primorju. Okruzen je debelim kamenim zidinama i tvrdjavama, koje su vjekovima cuvari ulcinjske: istorije, kulture i tradicije. Za Stari grad, Ulcinjani kazu da je tvrdjava jedinstvene ljepote. Bedemi koji ga okruzuju direktno izbijajuci iz mora obuhvataju povrsinu od 3 ha. Sastoje se iz citadele – dio koji se jos zove gornji grad i tvrdjave vojnog karaktera, koja je locirana na najvisem kamenom platou, te gradskog naselja koje zahvata juzni prostor opasan odbrambenim zidovima. Smatra se da su prvi graditelji Starog ulcinjskog grada bili Grci iz Epira, krajem V i pocetkom IV vijeka p.n.e…

saznaj više

STARI BAR

Crnogorska Pompeja

Da boravite u Baru, a ne posjetite njegov stari dio tj. Stari Bar, isto je kazu Barani, kao i da nijeste ni dolazili u taj grad. Stari Bar, koji je 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara, nalazi se na strmoj litici u podnozju planine Rumije. Grad je gradjen sukcesivno tokom vise vjekova. Najprije je oblast koju je zahvatao Stari Bar bila mnogo bliza obali, ali je zbog cestih gusarskih napada, stanovnistvo moralo da se seli ka unutrasnjosti, pa je danas Stari Bar gotovo 5 km udaljen od mora. Stari Bar se sastoji iz utvrdjenog gradskog jezgra, opasanog zidinama iz XI i XII vijeka…

saznaj više

Stara Maslina na Mirovici

Maslina stara preko 2000 godina

Stara maslina na Mirovici, živi spomenik prirode,zakonom zaštićena 1963, jedna od najstarijih stabala masline na svijetu, stara preko dva milenijuma.Legenda kaže da su se pod njenom krošnjom mirile zavađene porodice.Maslina je stara preko 2000 godina i predstavlja jedan od simbola grada Bara…

saznaj više

SKADARSKO JEZERO

Raj za oči i mjesto za uživanje

Skadarsko jezero, površine 391 km2, najveće jezero na Balkanu.Samo jezero je kriptodepresija, što znaci da se njegov veći dio nalazi ispod nivo mora. Obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne obrasle širokim pojasom trske.Mali gradić, Rijeka Crnojevića, na obali jezera, pun je prirodne ljepote i istorijskih tekovina.Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi burne istorije i vrijedna kulturna baština.Skadarsko jezero je ptičji raj, posjeduje 264 vrste ptica, od kojih su mnoge u najvećem dijelu svojeg areala, prorijeđenje i ugrožene.